Omadega rabas

May 20, 2011 in Uncategorized

11. klass võttis 12. mail ette retke Parika rappa, et tutvuda sealse taimestiku, loomade ning eluoluga. Enne, kui sammud rappa seadsime, jagas teejuht meile paari peale kaardid, millel olid erinevate taimede, loomade ning lindude pildid ja nimed. Meie ülesandeks oli neid tee peal märgata ning rääkida, mida me neist teame. Teekond viis meid, mõistagi, läbi raba ning ümber südamekujulise järve, mille tekke kohta levib romantiline legend.

Loomi ja linde me muidugi ei näinud, kuid tee peale jäid nende elutegevust reetvad märgid – põdrahammustused kuuskedel, kopra poolt näritud oksad, metsisekahjustused mändidel jpm. Kõige üllatavam oli näha tedre väljaheiteid, mis nägid välja nagu maisikepikesed. Taimede leidmine oli lihtsam ning saime palju kasulikke teadmisi, näiteks, kuidas vahet teha jõhvikal ning pohlal. Kõiki valdas kerge ärevus, et ehk näeme ka mõnda rästikut, kuid õnneks või kahjuks seda ei juhtunud.

Vaieldamatult kõige põnevam hetk oli siis, kui saime jalgupidi hälbes müdistada. Seda ei teinud küll kõik, aga 4 kõige julgemat tüdrukut koos õpetajaga said unustamatu kogemuse osaliseks, mida võis võrrelda spa-teraapiaga. Hälbesse, mis koosnes peamiselt mudast ning rabasamblast, vajus lausa põlvini sisse. Samal ajal käisid mõned poisid ka ujumas – vesi olevat üllatavalt soe olnud.

Tee peal saime ka ülesandeid – loendasime, kui palju taimi kasvab ühel ruutmeetril ja vastasime teejuhi poolt esitatud küsimustele, mis olid väga elulised ning harivad. Siinkohal tõstan esile meie teejuhi, kes oli väga kogenud ning nutikas, muutes sellega ürituse nauditavaks.

Kui olime lõpetanud õpetliku retke ümber südamekujulise järve, oli aeg oma teadmisi rakendada – pidime täitma töölehed, kuhu muuhulgas pidime kleepima ka taimi. Seejärel tammusid kõik rammestunult bussi ning sõitsime tagasi Aimla looduskeskusesse, kus saime oma keha kosutada grillvorsti ning salatiga.

Päev oli meeldejääv ning õpetlik. Usun, et kõik omandasid teadmisi, mis võivad ka edaspidises elus kasuks tulla.

Sirkka Sepp,

11. klass

Sarnased artiklid

  • Artiklid puuduvad